Reistips

Visum

U heeft voor Marokko geen visum nodig als u afkomstig bent uit de EU. Nederlanders kunnen 3 maanden vrij in Marokko verblijven.

Reistijd

De ideale tijd om naar Marokko te reizen is van oktober tot april. In de zomer kan Marokko namelijk behoorlijk heet zijn, hou daar rekening mee.
In de zomer is luchtige kleding en een dunne trui of vest voor ’s avonds voldoende. Gaat u in de winter naar Marokko, dan is het verstandig warme kleren en een regenjack in te pakken. In bepaalde dorpen in het zuiden van Marokko wordt verwacht dat zowel vrouwen als mannen kleding dragen die tenminste de schouders bedekt. Een broek of rok tot over de knieën en blouses of t-shirts met (korte mouwen) zijn hier gepast.

Gaat u kameelrijden dan kan het in verband met zandstormen fijn zijn om lange mouwen en een lange broek aan te hebben. Neem dus sowieso een lange broek en een blouse of shirt met lange mouwen mee. Een sjaal voor om je hoofd is ook handig met kameelrijden, maar bijna alle hotels die dit organiseren kunnen je een sjaal lenen. Ook in verband met de brandende de zon en eventuele ongewenste aandacht van mannen kan het handig zijn, om als vrouw een sjaal of hoed mee te nemen. In de zomer zijn een paar schoenen, zoals wandelsandalen en eventueel een paar slippers voldoende. Tijdens de zomer zijn echte bergschoenen niet nodig, hier in Marokko is het namelijk te heet voor. In de winter is het wel aan te raden om dichte schoenen mee te nemen, het kan dan stukken frisser zijn en het regent meer, vooral in de bergen.
Zonnebrandcrème is natuurlijk ook erg belangrijk! Ook O.R.S. is een goed idee om mee te nemen, om uitdroging te voorkomen.
Op plekken waar geen elektriciteit is, is het hebben van een eigen zaklampje een pré.
http://www.weersvoorspelling.nl/weer-marokko/ma

Tijd

Tijdens de Ramadan:    2 uur vroeger
Wintertijd:                       1 uur vroeger
Zomertijd:                        1 uur vroeger

Gezondheid

Voor Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Het wordt wel aanbevolen maatregelen te nemen tegen DTP, bilharzia en Hepatitus A. Mocht u twijfelen, dan kunt u terecht bij de GGD. Zij kunnen u het beste informeren of een vaccinatie noodzakelijk is of niet.

Niveau van de trektochten:

Het gaat telkens om trektochten zonder noemenswaardige technische moeilijkheidsgraad. U moet in goede fysieke conditie verkeren en in staat zijn om 5 tot 6 uren per dag te stappen (2u30 in de voormiddag en 2u30 in de namiddag) en dit op een rustig tempo. U heeft altijd een lichte rugzak bij de hand met het strikte minimum (veldfles, proviand, fototoestel…). Bagage en voedsel worden getransporteerd door de dromedarissen. In geval van een medisch probleem (verstuiking bijvoorbeeld), kan u altijd uw toevlucht nemen tot een dromedaris. Het terrein is echter niet altijd vlak, soms moet u klimmen om over een duin te raken en bepaalde etappes kunnen eerder lang lijken…

Kortom, fysieke sensaties horen er zeker bij, doch met een trekkersingesteldheid en een boontje voor de woestijn komt u ver. De opgegeven route kan worden aangepast in functie van het niveau van de groep, of van weersomstandigheden en zandstormen.

Benodigde uitrusting:

Slaapzak, een grote tas voor kleding (om de dromedaris niet te vermoeien, alleen het strikt noodzakelijke om zich doorheen de reis te verkleden), een kleine rugzak voor overdag, wandelschoenen, sportschoenen, sandalen voor de bivouac, KW-regenjasje, polar trui, persoonlijke medicijnen, een veldfles (1 à 2 liter), waterzuiveringstabletten, zonnecrème, zonnebril, pet, fototoestel, zaklamp, vervangbatterijen, toilettas en andere persoonlijke benodigdheden

Marokkaanse munteenheid

De Marokkaanse munteenheid is de MAD ( Marokkaanse Dirham). De centen van Marokko worden Centimes genoemd, die bestaan uit 50, 20, 10 en 5 Centimes. Kijk voor de wisselkoers op www.wisselkoers.nl

Fooi

Fooi geven in Marokko is gewoonlijk als u tevreden bent met de service. De fooi varieert van 10 tot 15 procent.

Eten en drinken

Het kraanwater in Marokko is van redelijke kwaliteit, toch wordt er geadviseerd om flessen mineraalwater te kopen. De bekende merken zijn Sidi Ali of Sidi Harazem. Overal is het eten hygenische, die regelmatig gecontroleerd wordt door controledienst van waren. Let er wel op als u zelf gaat koken dat u de groente en fruit goed wast met warm water.
De bekende gerechten van Marokko zijn de tagine, cous cous en de harirasoep.

Fotograferen

Lang niet iedereen vindt het goed om gefotografeerd te worden. Vooral het fotograferen van vrouwen kan in Marokko behoorlijk wat weerstand oproepen. Vraag toestemming als u mensen wilt fotograferen. Er zijn ook mensen die geld willen zien voor die foto. U moet voor jezelf afwegen of u daaraan mee wilt meewerken. Aan de ene kant kan dan in de toekomst niemand meer ergens gratis een foto van nemen en aan de andere kant is het gewoon een creatieve manier van een arme individu om aan inkomsten te komen. Rond de vijf dirham is vaak voldoende. Fotograferen van vliegvelden, militaire objecten of politie is streng verboden!

Internet

Internetcafe's zijn op veel plaatsen wel te vinden, al zit u vaak tussen de gamende jeugd. De verbinding is vaak verrassend slecht. Het toetsenbord in Marokko is anders ingedeeld dan in Nederland, heel irritant!. De q zit op de plaats van de a en de komma op plaats van de m. Handig is om je mails en verhalen gewoon te typen zoals je gewend bent (als je blind kunt typen) en dan later te kopiëren naar notepad (start, execute, "notepad" intypen) en dan zoeken en vervangen. Internet is mogelijk op uw mobiel simkaarten zijn bijna overal te koop, en de internet bereik is tegenwoordig bijna overal. Kosten van een simkaart bedraagt meestal 50 dh omgerekend bijna € 5,00, daar zit bij 1ooo mb en 1 uur bellen voor 7 dagen.

 

Certo Escrow

Reisgarantie StoVvkr reisgarantie