Als groep van 6 personen zijn wij naar Marokko gegaan om te golfen, maar we wilden ook wel wat van Marokko zien. Zo zijn we terecht gekomen bij “Reis door Marokko”en uiteindelijk zijn we heel content, dat we dat gedaan hebben.

De eerste dag zijn we van Marrakech naar Quarzazate gereden en dat was al een hele belevenis. Grote tegenstellingen in temperatuur Marrakech 20 graden, maar in het Atlasgebergte rond het vriespunt met heel veel sneeuw en ijzel op de weg. We hadden flinke vertraging opgelopen, maar dat deerde ons niet, omdat we toch wel onder de indruk waren van de schoonheid van het Atlasgebergte. De kasbah van Ait Ben Haddou (Unesco werelderfgoed) hebben we op afstand bekeken en gefotografeerd, omdat we door het slechte weer toch wel in tijdnood gekomen waren. Overnacht in Quarzazate in een typisch Marrokaans Riad hotel.
De volgende dag de Dades-kloof bezocht, een hele imposante “spleet”, en wat voelt een menszich dan nietig. Het landschap blijft indrukwekkend, een prachtige weg, die zich langs de heuvels van de Hoge Atlas richting de uitgang van Gorges du Todra slingert . Daar gegeten en geslapen in een klein familiehotel. We hadden wat problemen met de verwarming(het is daar op die hoogtebehoorlijk fris), maar het is uiteindelijk toch goed gekomen.
Dag 3 We gaan nu richting ons tentenkamp in de woestijn. Onderweg nog een aardewerkfabriekje bezocht, waar alles nog handmatig gedaan word. Verder daar in het plaatsje Tamegroute ondergrondse straatjes bezocht. Heel begrijpelijk, want s’zomers kan de temperatuur wel oplopen tot 50 graden. In Mhamid, de laatste plaats c.q. handelspost voor de Sahara, nog wat spullen ingeslagen, hoofddoeken, maar vooral water. Het verblijf in het tentenkamp, zoals de Nomaden ook leven, was even wennen.Redelijk primitief en het sanitair moet je accepteren, zoals het is. Het kampvuur s’avonds met muziek En het heerlijke eten vergoedden veel.
Dag 4 begon met een kamelenrit van ongeveer 2 uuur, een hele speciale ervaring, die je in ieder geval 1 keer in  je leven moet meemaken. Op we naar Chegaga stopten we nog even bij een oase met palmbomen en water, waar kikkertjes in zwommen. Niet te geloven in zo’n grote zandbak. De zandduinen van Chegaga zijn fantastisch, vooral als je op het hoogste punt de zonsondergang kan Meemaken. Overnacht weer in een soortgelijk tentenkamp onder een prachtige sterrenhemel en waar het eten ook weer van prima kwaliteit was.
Dag 5. De laatste dag door een pad van zandduinen weer richting Marrakech. Ik heb even het gevoel of ik meedoe aan de voormalige Parijs-Dakar race. Complimenten aan de chauffeurs, die ons weer veilig afleverden in het RIU hotel van Marrakech Al met al kunnen we concluderen, dat deze trip echt de moeite waard was.

Opvallende Pluspunten.
Marokkanen zijn toch vriendelijke en gastvrije mensen, in tegenstelling to soms andere berichten. De Marokkaanse keuken heeft ons heel positief verrast. Eenvoudig, maar van smaak fantastisch! Het bezoek aan Marrakech onder leiding van een professionele gids, de verschillende souks, het Bahia paleis en het plein Jemaa el Fna was indrukwekkend.
Marokko bezoeken en dan op de manier, zoals wij het gedaan hebben is een AANRADER!

Met vriendelijke groeten

Ben Jansen,