Reizen op maat
Vast contactpersoon
Unieke locaties
Vriendelijk personeel
100% verzekerd op reis
Direct contact?    072 303 48 01
Veelgestelde vragen

Onze tips en antwoorden op veelgestelde vragen 

Wat heb je nodig als je reist naar Marokko?

Paspoort
Je hebt een geldig paspoort nodig wanneer je naar Marokko gaat. Een identiteitsbewijs is niet voldoende, want je gaat naar een land buiten Europa. Ook voor kinderen heb je een paspoort nodig.

Visum
In Marokko heb je geen visum nodig. Als Europeaan mag je maximaal 3 maanden in Marokko blijven.

Hoe zit het met geld in Marokko? 

Wat is de munteenheid en koers?
In Marokko betaal je met dirham (MAD). Voor € 1,- krijg je momenteel bijna 11 dirham. 10 dirham is dus ongeveer € 0,90 waard.
Er worden munten gebruikt van 1, 5, 10 en 20 centimes en ½, 1, 2, 5 en 10 Marokkaanse dirham en 20, 50, 100 en 200 in bankbiljetten.

Leuk weetje: Het woord dirham is afgeleid van het Oud-Griekse woord drachme, wat een handvol betekent. In de Griekse oudheid was dit de belangrijkste munteenheid van Europa en het Midden-Oosten en werd deze overal gebruikt.
En het Marokkaanse (Arabische) woord voor geld is floes! 

Kan ik pinnen en met creditcard betalen?
In Marokko kun je bijna overal gewoon pinnen. Banken hebben moderne automaten. Het kan echter wel voor komen dat een automaat leeg is (vooral in het weekend) en in afgelegen gebieden vind je geen automaten. Zorg er daarom altijd voor dat je cash bij je hebt en dat je voor het weekend pint. Banken zijn in het weekend niet open, dus als je pinpas onverhoopt wordt ingeslikt, kun je niet direct naar de bank. Ook bij tankstations kun je niet met pinpas betalen, alleen cash of met je creditcard.  
Passen met het Maestro of Cirrus logo zijn normaal gesproken ingesteld op pinnen binnen Europa, wegens veiligheidsredenen. Denk er dus om online, in de app van je bank of bij je bank zelf dit om te zetten naar ‘Wereld’. 

Moet ik fooi geven? 
In Marokko zijn de lonen over het algemeen zeer laag en in sommige gevallen is er zelfs geen sprake van loon. Mensen moeten het dan echt van de fooien hebben om hun familie te onderhouden.
Houd daarom rekening met een fooi van ongeveer 100 dirham per dag voor je chauffeur. 10 – 15% is heel normaal in restaurants, cafés en hotels. Maar ook als je tevreden bent met de service van bijvoorbeeld een taxi- of buschauffeur, een gids of een kamelen meneer is een fooi gangbaar.

Bij het parkeren is het geven van een fooi ook verplicht. De medewerkers zijn aangesteld maar krijgen geen loon. Je kunt uit gaan van ongeveer 10 dirham per dagdeel.

Kan ik afdingen?
Afdingen is iets dat echt hoort in Marokko. Doe je hier niet aan mee, zal een verkoper bijna teleurgesteld zijn . Begin wel pas met afdingen als je echt van plan bent om wat te kopen, als je halverwege het proces wegloopt wordt dat als onbeschoft gezien.

Wat is handig om te weten over eten en drinken in Marokko?

Kan ik alcohol krijgen in Marokko?
Ook al is Marokko een overwegend Islamitisch land, kun je vaak wel gewoon alcohol bestellen bij je maaltijd. Marokko heeft zelfs een aantal bierbrouwerijen en er zijn ook diverse Marokkaanse wijnen! 

Kan ik water uit de kraan drinken?
Water is meestal nog gezuiverd met chloor, dit verschilt per gebied. We raden aan om gezuiverd water te drinken en/of flessen water te kopen. Voor ongeveer € 0,50 heb je een anderhalve liter fles.

Moet ik ORS meenemen?
Reis door Marokko heeft een aantal goede restaurants geselecteerd, waar we eten tijdens tours. Van deze restaurants weten we dat het eten vers is en goed wordt bereid. Het is echter nooit onverstandig om ORS mee te nemen, mocht het onverhoopt wel nodig zijn. 

Is Marokko een veilig land?

Marokko is een van de veiligste landen in Afrika en de huidige koning heeft veiligheid hoog op zijn prioriteitenlijstje staan.

Hoe zit het met criminaliteit?
Niet alleen qua natuur zie je grote contrasten, ook qua welvaart. In de grote steden is de welvaart hoog, in kleine boerendorpen en vooral in het zuiden is het vaak een kwestie van overleven. Sommige mensen vervallen hierdoor in gedrag als zakkenrollen.

Kun je als vrouw zijnde veilig op reis in Marokko?
Marokko is een modern land en voor vrouwen veilig om te reizen. Het is er liberaal islamitisch, waar veel vrouwen geen hoofddoek dragen wanneer ze de straat op gaan. Toch zijn de kledingnormen conservatiever dan in de meeste landen in het westen. Houd daar rekening mee door ten alle tijden je schouders, knieën en decolleté te bedekken. Het dragen van korte broeken, laag uitgesneden tops en blote buiken is ongepast en het kan er ook toe leiden dat je niet wordt binnengelaten in bepaalde gebouwen.
Het is echter wel verstandig om je enigszins te bedekken. Of koop een leuke kandora (Marokkaanse jurk) op de markt! 

Kan ik met mijn kinderen op reis door Marokko? 
Marokko is niet alleen veilig, maar de Marokkaanse bevolking is over het algemeen dol op kinderen.

Voor elke leeftijdscategorie is er wel iets te doen; van zwemmen tot kameel- of quadrijden.

Wat is er wel en niet waar over de Marokkaanse cultuur?

Er bestaan een hoop vooroordelen over Marokkanen. Zo zouden kinderen alles mogen en zijn vooral op straat te vinden, vrouwen mogen juist niks en religie is het belangrijkste. Marokkanen staan bekend om hun gastvrijheid en lekkere eten. Maar hoe zit het nou echt en wat kun je verwachten als je naar Marokko gaat?

Wat is het verschil met de Nederlandse/Europese cultuur?
In tegenstelling tot Nederland heeft Marokko een collectivistische cultuur (Nederland heeft een individualistische). Heel simpel gezegd betekent dit dat men in Marokko meer gericht is op de groep, handelt en denkt vanuit ‘wij’. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld een directe confrontatie eerder wordt vermeden om de harmonie te bewaren en dat een misstap gezichtsverlies voor jezelf en de groep inhoudt. Het belang van de groep staat voorop, niet het individuele belang.
In Marokko is er bijvoorbeeld geen werkloosheidsuitkering of bijstand, men is afhankelijk van familie wanneer je zonder inkomen komt te zitten. Daarnaast zijn de salarissen laag en is er soms helemaal geen salaris. Mensen moeten het dan echt van fooien hebben.

Heeft je chauffeur een dure auto? Meerdere telefoons? – Hoe zit dat dan?
Het toerisme in Marokko heeft de laatste jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. Veilig transport is erg belangrijk en daarom wordt er vaak voor duurdere auto’s gekozen. Deze auto’s zijn in aanschaf wel goedkoper in Marokko dan in Nederland.
Onze auto’s worden puur voor Reis door Marokko gebruikt en niet privé door de chauffeurs. Daarnaast zijn de auto’s goed verzekerd en worden ze elk half jaar gecheckt met een APK. Chauffeurs worden opgeleid en hebben een vergunning en ook de auto’s krijgen een vergunning van het ministerie van Toerisme. Maar uiteraard kiezen wij ook voor deze auto’s zodat jij een veilige, relaxte reis kan maken!
In Marokko hebben chauffeurs vaak meerdere telefoons en/of SIM kaarten. Dit heeft alles te maken met providers en bereik. Soms werkt een bepaalde provider super goed in een bepaald gebied, maar in een ander gebied weer helemaal niet. Omdat onze chauffeurs altijd in contact moeten zijn met de buitenwereld – wederom ook voor jouw veiligheid – hebben zij vaak meerdere telefoons in bezit. Bij ziekte, extreem weer e.d. zijn zij altijd bereikbaar en kunnen zij zelf ook hulp inschakelen.

Welke taal wordt er gesproken?
Het (standaard) Arabisch is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. Ook wordt in vrijwel alle officiële communicatie Arabisch gebruikt.

Echter spreekt het overgrote deel van de bevolking het Marokkaans-Arabisch (darija) dialect. Daarnaast zijn er verschillende Berbertalen zoals Tarifit, Tashelhiyt en Tamazight.
Door de vroegere Europese invloeden in Marokko is de Franse taal de tweede taal van het land en heeft nog steeds een belangrijke plaats in het dagelijkse leven. In het noorden, het voormalige Spaans-Marokko, wordt Spaans als tweede taal gehoord. Door deze geschiedenis kan je je in Marokko vaak goed verstaanbaar maken in het Frans. Maar ook zie je in openbare plaatsen communicatie uitingen in het Frans en wordt er binnen bedrijven, winkels en restaurants vaak Frans gesproken. Engels is minder normaal en wordt alleen in de toeristensector gebruikt.

Ook leuk om te weten:
Marokkanen schrijven soms met cijfers, zo is de 7 de ‘h’  zoals in Sahara (Sa7ara) en 5 de ‘kh’ (spreek uit als g).

Kan ik alles en iedereen fotograferen in Marokko? 

Natuurlijk wil jij al het moois van Marokko na je reis showen aan je thuisfront.
Houd er tijdens het schieten van je leukste plaatjes wel rekening mee dat veel mensen niet zomaar gefotografeerd willen worden, dus vraag het eerst even. De meeste mensen verwachten een klein bedrag als je ze op hun best op de foto zet. Bedenk dat de meeste mensen in Marokko zeer weinig verdienen en dat je ze hier mee helpt. Jij blij, zij blij. Een win-win situatie dus!

Over de service van Reis door Marokko

What to do bij problemen ter plaatse?
Wij zijn telefonisch en per WhatsApp bijna altijd bereikbaar via +212 (0)663 177 657. Op sommige plekken, bijvoorbeeld de Sahara, hebben wij niet altijd bereik. Mocht je ons dus niet meteen te pakken kunnen krijgen, laat dan een bericht achter, dan nemen we z.s.m. contact met je op.

Ik ben niet tevreden, wat kan ik doen? 
Wanneer je een klacht ter plaatse hebt, meld dit dan binnen 24 uur. Wij zoeken dan naar een oplossing.
Het is zonde als we je klacht achteraf pas horen en er niks meer aan kunnen doen!